FUSION KITCHEN BY WORDS

Kuchnia Fusion to kuchnia łącząca elementy tradycji kulinarnych pochodzących z różnych krajów, regionów i kultur. Potrawy jednej kultury, przygotowane przy użyciu składników i smaków właściwych innej kulturze, to również kuchnia fusion. Chociaż pojęcie „kuchni fusion” jest stosunkowo nowe, koncepcja ta istnieje od wielu stuleci.

Kuchnia Fusion, zdefiniowana jako „mieszanie światów kulinarnych w celu tworzenia nowych, smakowo i wizualnie potraw” istnieje od wieków, od początku handlu. Gdy kultury zaczęły się przenikać, naturalnym było tworzenie nowych potraw, kiedy ludzie dzielili się i łączyli powstawały nowe style i składniki gotowania, aby stworzyć nowe koncepcje, profile smakowe oraz wygląd potrawy. Klasycznym przykładem wczesnej kuchni fusion jest włoskie spaghetti, które nigdy nie istniałoby bez zainteresowania Włochów chińskim makaronem 🍝 . Podobne podejścia zastosowano w przypadku fusion-sushi, na przykład w rolkach maki z różnymi rodzajami ryżu i składnikami, takimi jak curry i ryż basmati, ser i salsa z ryżem hiszpańskim lub przyprawiona mielona jagnięcina i kapary w rolkach po grecku z liśćmi winogron które przypominają  wywrócone dolmadakia. 🍣

Kuchnia Fusion stała się trendem, nie została nazwana oraz przypisana do jednej kuchni świata, gdyż wymaga się od niej innowacyjności i pomysłowości przy użyciu artyzmu oraz zdrowego rozsądku szefa kuchni. Doskonała fusion kitchen to kreatywnie wyeksponowane potrawy które w swojej kombinacji są niezauważalne, gdyż smakują doskonale a wyglądają lepiej niż smakują. Dobry szef kuchni unika żartobliwego stwierdzenia Con-fusion czyli potraw które powodują ambaras 😂

Kuchnia fuzyjna, nazwana też przez naszego przyjaciela kuchnią autorską, jest tak popularna jak zawsze. Wprowadza nowe, ekscytujące sposoby tworzenia i myślenia o jedzeniu jako wyjątkowej euforii smakowej i wizualnej. 💗

FUSION KITCHEN BY WORDS

Kuchnia Fusion ma teraz młodszą publiczność, która dzięki telewizji i Internetowi jest bardziej kompetentna i ciekawa różnych potraw i kultur oraz chętnie wypróbuje kolejne dzieło Fusion.

Obecnie Fusion staje się coraz bardziej popularna w Polsce, a etniczne składniki, takie jak sos tsatsiki czy soja, stają się podstawowymi artykułami gospodarstwa domowego.

Warunki społeczne i kulturowe, które przyczyniły się do rozwoju kuchni fusion, a także większości innych form współczesnej kuchni, obejmują nasilenie procesów globalizacji, zwiększenie przepływów kulturowych przez media i podróże, wzrost kultury konsumpcyjnej, nowoczesny system żywności, ekspansja programów kucharskich, wzrost znaczenia szefów kuchni na całym świecie, rozwój branży spożywczej i restauracyjnej oraz większe zainteresowanie zdrowym stylem życia. Ponadto postęp technologiczny sprawił, że artykuły spożywcze z całego świata stały się dostępne dla wszystkich w dowolnym momencie. Granice są eliminowane przez Internet, telewizję oraz wygodę i przystępność cenową podróży. Ponadto, ponieważ konsumenci coraz bardziej interesują się zdrowszym stylem życia, pomysł łączenia najzdrowszych elementów z różnych kuchni staje się atrakcyjny. Na przykład gotowanie na parze i grillowanie może zastąpić smażenie jako metodę gotowania, a zamiast masła stosuje się zioła i przyprawy.

Kuchnia Fusion, podobnie jak muzyka odwołuje się do wielokulturowości, różnorodności i nowości; jest również dość łatwa do wprowadzenia na rynek. Jest wyrazem współczesnego świata obrazów i różnorodność kultur. Jest to kuchnia globalna w tym sensie, że jej elementy są reprezentatywne dla kultur z całego świata. Kuchnia Fusion łączy elementy kuchni etnicznych lub regionalnych. Jedyną kuchnią dominującą jest francuska i właśnie ze względu na hegemonię francuskiego gotowania, łączenie elementów francuskiego gotowania podnosi status innych  kuchni etnicznych i regionalnych.
Kuchnia fusion spotkała się z mieszanymi reakcjami, ponieważ charakteryzuje się brakiem zasad, a może dokładniej, zasadą, że reguły powinny się ciągle zmieniać. Z powodu nasilających się procesów globalizacji i konsumpcjonizmu jest mało prawdopodobne, że kuchnia fusion wkrótce zniknie. Istnieją nieograniczone możliwe kombinacje, które należy jeszcze stworzyć.

Fusion kitchen to chodzenie po cienkiej linie, jeśli elementy kuchni regionalnych się wzmacniają nawzajem, fusion jest genialna i piękna, jeśli nie, jest myląca ale chwytliwa.  Najbardziej genialne jest uczestnictwo konsumentów w rozwoju kuchni fusion, bezpośrednia interakcja z szefem kuchni, który odczytuje potrzeby oraz nastroje swoich konsumentów-przyjaciół.😍